Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping je navdih

Kaj pravzaprav je aquascaping?

V aquascapingu, še bolj kot v akvaristiki na splošno, je vir navdiha narava. Takashi Amano je pokazal pot s svojimi naravnimi akvariji. Tu pa se človek ne orientira toliko na podvodne pokrajine, ampak lahko ideje črpa tudi iz "običajnih" nadvodnih pokrajin. Ime aquascaping izhaja iz angleškega izraza "landscape" in latinske besede za vodo, aqua - dobesedno podvodne pokrajine.

Aquascaping slogi

Tukaj so slogi zelo različni, a vse navdihujejo naravne krajine nad vodo. Aquascaping je umetniška oblika oblikovanja akvarijev, ki jo navdihuje narava. Tukaj lahko najdete postavitve džungle, v katerih so korenine akvarija umetelno spremenjene v džungelska drevesa, obstajajo pa tudi travnate pokrajine (imenovane Iwagumi), v katerih je uporabljena le nizka pokrovnost tal, postavitev pa je sicer oblikovana s skalami različnih velikosti. V Iwagumiju se pogosto uporablja neparno število kamnov in opazno večji glavni kamen, ki daje postavitvi vizualno harmonijo. Na voljo so tudi gozdni prizori in podrobni aquascape, v katerih je le z mahom porasla korenina uprizorjena v skalni steni ali zaraščen štor, kjer lahko oblikujete gorske pokrajine z akvarijskimi kamni, ustvarite kanjon s skalami v akvariju, kup lesa, skozi katerega rastejo posamezne praproti in mahovi, ... domišljija je tukaj resnično brezmejna!

Viri navdiha

Ljubitelji za aquascape svoj navdih najdejo v naravi - odprte oči imajo na pohodih ali sprehodih, seveda pa si ogledajo tudi druge oblike aquascapov ali dokumentarne filme o eksotičnih pokrajinah. Ti vtisi povzročijo idejo za postavitev v mislih aquascaperja. Podrobnosti pravzaprav niso pomembne - navsezadnje nihče ne ve, na katerem izvirniku temeljite ... toda vzdušje je treba prenesti.

Akvarij - Scaper's Tank

Dennerle nudi eleganten Scaper's Tank posebej za ljubitelje vode. Ta akvarij ponuja večjo osnovno površino v primerjavi z višino kot Nano Cube, zaradi česar je oblikovanje veliko lažje in pušča več prostora za ustvarjalnost pri vodnem oblikovanju. Eleganten Scaper's Tank je na voljo kot različica s 35 litri (40 x 32 x 28 cm) in s prostornino 55 litrov (45 x 34 x 36 cm). Na voljo je v dveh različicah. Najprej je tu set Nano Scaper's Tank, ki vsebuje sam akvarij, pokrivni disk in toplotno izolacijsko podlago. Komplet Scaper's Tank Basic LED vključuje tudi ustrezno dimenzioniran filter in zelo šik, minimalistično LED osvetlitev, ki zagotavlja dovolj svetlobe tudi za zahtevne rastline.

Majhen nasvet - Scaper's Tank s svojim velikim podstavkom je zelo dober tudi za kozice in še posebej za pritlikave rake!

Dodatki - folija za ozadje

Za Scaper's Tank je na voljo črna podložna folija, ki je lepljiva, zato ne potrebuje lepila. Akvarij enostavno postavite na sprednje steklo (prosimo, da ga položite na brisačo ali kaj podobnega, da ne bo prask), zunanjo stran zadnje stene popršite z vodo in folijo počasi namestite. Pri velikem akvariju Scaper's spodnji 3 cm zadnje stene niso prekriti s folijo - tega kasneje v postavljenem akvariju ne boste več videli.

Talna struktura

V bistvu ljudje radi uporabljajo aktivno prst za rastline za aquascape. Dennerle nudi Scaper's Soil posebej za to vrsto akvarija z rastlinami. Aktivna prst shranjuje hranila in mehča vodo. Tako lahko rastline veliko bolje izkoristijo hranila. Posebno substratno gnojilo tukaj ni več potrebno.

Dobro je, da se substrat dviga nazaj, tako zagotovite lep učinek globine v akvariju. Podlaga, ki se dviga nazaj, deluje zanimivo in prostorno, zato je akvarij videti veliko večji. Strmi klanci lahko sčasoma začnejo drseti in se posledično izravnajo. To lahko nekoliko preprečimo s podpiranjem in utrjevanjem pobočij s kamni ter zasaditvijo talne obloge. Tudi koreninski sistem substrat trdno drži.

Seveda lahko postavite tudi lepe poudarke ali ustvarite kontraste za aquascape v nezasajenih delih s peskom ali z odličnim naravnim prodom Plantahunter Dennerle - zaradi česar je postavitev veliko bolj naravna in tudi bolj vznemirljiva! Grob prod ali svetli pesek lahko uporabite za označevanje poti ali potokov in dajete aquascapu še več dinamike.

Notranja oprema - Hardscape

Kamni in/ali korenine se imenujejo hardscape. Tvorijo okvir za aquascape. Ti materiali so za aquascaping veliko pomembnejši, so sestavni del celotne umetnine in nikakor ne le lep detajl, kot je na primer v nizozemskem akvariju, kjer glavno vlogo igrajo rastline, korenine pa morda le slučajno. Pri aquascapingu so korenine in kamni zelo pomembni!

Trdna pokrajina je delno zasajena z mahom ali praprotjo. Po eni strani izgleda super naravno, po drugi strani pa lahko z njim vizualno povečate precej neugledne kose in skrijete prehode. Če korenine niso tako stabilne, jih lahko podprete na primer s kamni, nato pa skrijete s srednjimi rastlinami.

Notranja oprema - rastline

Tukaj seveda ne smejo manjkati prave rastline - poleg zgoraj omenjenih epifitskih rastlin, kot so praproti, mahovi, anubije in bucefalandre, imajo pomembno vlogo tudi druge rastline, ki v preostalem delu živijo v senci v akvariju: pokrovnost tal v ospredju je za aquascape običajno zelo pomembna. Še posebej v obliki Iwagumi, nobene druge rastline se sploh ne uporabljajo! Rastline, ki pokrivajo tla, kot sta priljubljena Glossostigma ali pritlikavi kubanski bisernik, potrebujejo dobro oskrbo s svetlobo in hranili, tako rastejo gosto in ostanejo nizke. Nekoliko manj zahtevna, a nič manj lepa je deteljna praprot Marsilea, ki se zelo dobro znajde tudi z manj intenzivno osvetlitvijo.

Rastline za aquascape se ponavadi dvigajo nazaj - visoke rastline v sredini ali celo v ospredju akvarija bi bile povsem nesmiselne, saj bi popolnoma zakrivale pogled na objekt, zato visoke rastline rastejo zadaj. Srednje velike rastline, kot so praproti, kriptokorine, anubije ali lagenandra, so postavljene v sredino. Običajno prenesejo malo več sence in lahko dobro rastejo tudi pod trdo pokrajino.

Visoke stebelne rastline pa so postavljene v ozadje, kjer dajejo čudovito kuliso naravni krajini in so lahko celo videti kot gozd.

Akvarijska tehnika - krmilni grelec

Večina akvarijskih rastlin prihaja iz tropskih območij in ne marajo posebej mrzle vode. Idealna temperatura je 22-25 °C.

Primeren za majhno prostornino vode v akvariju Scaper, Dennerle ponuja nezlomljiv, energetsko učinkovit nastavljiv grelnik, ki je debel samo 9 mm in ne zavzame veliko prostora. Zaradi temne barve je majhen grelnik zelo neopazen, kar je za aquascape prednost. Grelnik je elektronsko zaščiten pred pregrevanjem in delovanjem na suho ter je izdelan v EU.

Akvarijska tehnika - nahrbtni filter

Nano kotni filter se nikakor noče prilegati postavitvi? Razumljivo. Dennerle zato ponuja Scaper's Flow za Scaper's Tank, priključni filter z nastavljivo cevjo Lily Pipe kot izhodom filtra. Ta cev v obliki rože ni samo posebej lepa, ampak ustvarja tudi zelo lepo porazdeljen tok. Odvisno od nastavitve lahko z njim ustvarite celo majhen whirlpool na vodni gladini, ki zelo učinkovito odstrani morebitno plesen in majhne lebdeče delce. Za končno sliko aquascape, s katerim je predstavljen v akvariju, se nahrbtni filter enostavno odstrani. Filtrirni material je že vključen v ta Hang On filter: priložena je goba za predfiltriranje, fina filtrirna blazinica in visoko zmogljiv biofiltrirni material. Na ta način se voda mehansko in biološko čisti.

Dodatki - Nano Bio CO2

Rastline za rast potrebujejo ogljik, a se vam zdijo običajni sistemi CO2 nekoliko preveliki za vaš Scaper's Tank? Ste začetnik za aquascaping in bi radi najprej stvar s CO2 preizkusili ? Dennerle posebej za ta primer ponuja biološko delujoč Nano Bio CO2 za akvarije do 60 litrov. Enakomerno dovaja CO2 v obliki finih mehurčkov 30 dni in je preprosto povezan z nano kotnim filtrom. Seveda lahko upravljate tudi Dennerle sisteme s stisnjenim plinom CO2 na akvariju vašega Scaperja z vsemi prednostmi, ki jih ponuja tak sistem.

Layout

Ko gre za aquascaping, ljudje radi delajo z vizualnim poudarkom - to pomeni, da ni vse uporabljeno naključno, ampak so rastline postavljene v majhne skupine ali grme, tako da lahko oko najde počivališča. Odlično je, če se skupine rastlin ponovijo na drugem mestu, večje ali manjše – če torej na primer iz skupine Rotala na skrajni levi ustvarite večji grm, je smiselno isto rastlino ponovno postaviti na desno v akvarij, tokrat kot nekoliko manjši grm.

Izjema: rastline v ospredju lahko tudi mešate, na primer tako, da med okrogle svetleče liste položite malo igličastega rogoza s pecljatimi listi - tako je videti veliko bolj naravno.

Lepa korenina ali velika skala je lahko tudi odlična vizualna osrednja točka.

Praviloma ta paša za oči ni postavljene neposredno na sredino - to bi bilo videti zelo nenaravno. Postavitev postane boljša in bolj harmonična, če optični fokus nekoliko premaknemo iz sredine v levo ali desno – v skladu z zlatim rezom, ki približno deli akvarij v dolžinskem razmerju 2:1. Na primer, s 45 cm dolgim Scapers' Tank bi svoj primerek rastline ali svojo spektakularno korenino postavili približno 15 cm od desnega ali levega roba, s 40 cm dolgim Scapers' Tank pa približno 13 cm ustrezno - seveda lahko kje pustite nekaj cm več ali manj, kot vam najbolje ustreza!

Gnojenje rastlin

Za aquascape z močno osvetlitvijo (ne pozabite - rastline v ospredju to potrebujejo!) in s CO2, rastline seveda potrebujejo tudi dobra hranila. Pomanjkanje hranil lahko privede do rasti alg, zato je Dennerle posebej razvil koncept gnojenja. Z visoko zmogljivim gnojilom Scapers' Green zagotovite svojim rastlinam dovolj hranil tudi v teh popolnih rastnih pogojih. Alge tukaj nimajo možnosti.

Gnojenje rastlin

Za aquascape velja naselitev z živalmi podrejeno vlogo. Zaradi visoke oskrbe s hranili pritlikavih kozic ne priporočamo veliko količino brez omejitev – čebeljim kozicam in tajvanskim kozicam na primer ni všeč, da je njihova voda tako bogata s hranili. Kar zagotovo deluje, so kozice Neocaridina, kot sta priljubljeni Red Fire ali Red Cherry. Za večji aquascape lahko držite tudi ribe, katerih zahteve ustrezajo pogojem za aquascape (mehka voda in ne previsoke temperature). Nekaj vodnih polžev je ustreznih pri nastajajočih algah, če se je akvarij dovolj razrasel – primerni vodni polži so lahko odlični jedci alg.

Nega

Za aquascape je potrebna nekoliko večja skrb kot v "običajnih" navadnih akvarijih, saj rastline tukaj naravno oddajajo veliko plina v zelo dobrih rastnih pogojih. A brez skrbi, takšno redno obrezovanje pusti rastline lepo košate, je skoraj meditativno in ga lahko vzamete kot majhen oddih od vsakdanjega življenja!

Dnevno delo: Živali (če so) nahranimo in pregledamo ali imajo kakršnekoli zdravstvene težave. Rastline gnojimo z vsakodnevnim gnojilom, filter preverja, če deluje vse brez težav, prav tako dovod CO2.

Tedensko delo: Priporočamo tedensko menjavo približno 50 % vode v močno pognojenih akvarijih. V ta namen se približno polovica akvarijske vode izčrpa in nadomesti s svežo vodo. To priložnost lahko izkoristite za čiščenje stekla akvarija – tudi če ni videti, kot da bi to morali storiti, se tu vedno nabere določena količina filma. Če ga res vidite, imate težave in veliko dela, zato je bolje, če Dennerle Nano Alginator uporabljate enkrat na teden in ste tako brez stresa.

Ko zamenjate vodo, lahko rastline tudi porežete in odstranite stare ali porumenele liste.

Prav tako lahko ponovno pritrdite mahove in morda celo substrat nekoliko posesate z zvoncem za mulčenje – to je še posebej priporočljivo, če imate v vodnem okolju svetlejše peščene površine.

Občasna dela: Če se pretok filtra opazno zmanjša, filtrirni medij dobro sperite pod tekočo vodo, tako odstranite umazanijo in blato.

Sedaj pa se zabavajte z oblikovanjem in uresničevanjem svojih ustvarjalnih idej v svoji majhni miniaturni pokrajini v steklu!

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup