Aktivni substrat

Aktivni substrat

Zemlja za kozice in tropske okrasne ribice!

Tako imenovan aktivni substrat je v akvaristiki postal nepogrešljiv. Uveljavil se je predvsem za aquascaping in za gojenje kozic.

Toda kaj je pravzaprav substrat?

Ta substrat za akvarij je naravna zemlja, ki je dvakrat žgana pri nizkih temperaturah. Substrat se uporablja v sladkovodnih akvarijih in vpliva na parametre vode - od tod tudi ime "aktivni" substrat. Substrti zlasti znižujejo karbonatno trdoto (KH) in s tem vplivajo tudi na pH vrednost. Številne kozice, ki so zelo priljubljene v akvaristiki, prihajajo iz južnih kitajskih potokov z zelo mehko vodo. Priljubljen predstavnik te skupine je priljubljena čebelja kozica (Caridina logemanni) z vsemi svojimi sorodniki, vključno s tajvansko kozico (Caridina sp.) in zdaj priljubljenimi hibridnimi pasmami, kot so Galaxy Fishbone, Blue Boa, Zeus Bee, Red Devil. Mnoge tropske tetre, somi, južnoameriški ciklidi in druge akvarijske ribe imajo radi tudi mehko vodo, ki jo poznajo iz svojih biotopov. Velika večina tropskih vodnih rastlin, ki se gojijo v akvaristiki, ima prav tako raje mehko in rahlo kislo vodo. V mnogih regijah Nemčije, Avstrije in Švice je voda iz pipe precej trda, zato imajo lahko te akvarijske ribice, nevretenčarji, težave z zadrževanjem ali razmnoževanjem, številne rastlinske vrste pa uspevajo tudi v pretrdi vodi. Brez njihove polne slave. Uporaba aktivne prsti je akvaristiko mehke vode in rastlin obrnila na glavo in je revolucionirala zlasti pri gojenju kozic.

Toda kaj se skriva za temnim čudežnim substratom, kaj zmore aktivna prst? Kako se proizvaja in kakšne so njegove omejitve?

Ime "Soil" je pravzaprav angleški izraz za zemljo. Vendar pa akvarijska zemlja ni navadna zemlja, ki jo je nekdo na hitro postrgal na vrtu, ampak je mešanica različnih temnih prsti z zelo specifičnimi lastnostmi. Mešalno razmerje je skrbno uravnoteženo, zemlja pa se premeša in nato segreje, da se v akvariju razvije polni učinek. Dennerle ima dve različni vrsti substrata: Scaper's Soil za rastlinske akvarije, ki so predhodno gnojeni s pomembnimi hranili in Shrimp King Active Soil za akvarije s kozicami. Obema substratoma je skupno, da znižujeta karbonatno trdoto ter stabilizirata pH vrednost in kakovost vode.

Zgornja plast prsti, uporabljena za substrate Dennerle, je večinoma vulkanskega izvora. Vulkanska tla so rodovitna in naravno bogata z minerali. Lažja, z minerali bogata prst je pomešana s skoraj "črno prstjo", ki daje zemlji čudovito temno barvo. Tako pridejo do izraza pisane kozice ter barve zelenih in rdečih rastlin. Med pridelavo prsti se prst zmeša v zelo specifičnem mešalnem razmerju, kar povzroči tipična okrogla zrna zemlje. Proizvajalec nato odseje najbolj grobe kose. Za prihodnjo kakovost tal je ustrezna stopnja vlažnosti pomembna, zato so tla pripravljena za gorenje. Okrogla zrna zemlje se dvakrat žgejo v posebej za ta namen izdelanih pečeh. Tako so malo bolj stabilni in v vodi ne razpadejo. Ker pa je temperatura gorenja izbrana precej nizko, je zemlja še vedno precej mehka. Njegova trdota ni primerljiva s trdoto peska ali gramoza. Po ohlajanju se zrna želene velikosti presejejo, na kratko posušijo in zapakirajo. Nato se lahko odpravijo na pot.

Razmeroma velika, okrogla zrnca zemlje so v akvariju zelo dobro prekrvavljena, tako da ne morejo nastati gnile lise ali anaerobna območja. Korenine rastlin so nenehno oskrbovane s hranili in kisikom in tudi rastline s finimi koreninami se lahko zelo dobro ukoreninijo na precej mehki površini tal.Velika prednost aktivne zemlje je stabilizacija vodnih vrednosti. Tako Scaper's Soil kot Shrimp King Active Soil delujeta kot ionska izmenjevalca in vežeta kalcijeve ione iz vode. To zmehča vodo in zniža pH. Ta naravni substrat vsebuje tudi humusne snovi, ki stabilizirajo pH vrednost v območju od 5,5 do 6,5, kar je ugodno za številne kozice in vodne rastline, tako pH vrednost ne pade, prav tako pa je preprečen padec kisline.

Prebivalci trde vode, kot so afriški ciklidi, večina rakov in vsi ostali akvarijski prebivalci, ki potrebujejo trdo vodo, zagotovo niso kandidati za akvarij z aktivno zemljo! To lahko povzroči velike zdravstvene težave, vključno z boleznijo in smrtjo. Tudi rastline iz biotopov s trdo vodo se v takem akvariju ne smejo hraniti. Absorpcijska sposobnost in sposobnost aktivne prsti za izmenjavo ionov so naravno omejene. Če talni akvarij upravljate s trdo vodo iz pipe, se zemlja hitro nasiči in tako ne more več delovati. V tem primeru boste opazili postopno večanje trdote vode. Ko zamenjate vodo s trdo vodo iz pipe, vrednost pH dobesedno poskoči – najprej močno naraste, nato spet močno pade. V akvariju z rastlinami to ni problem, v akvariju s kozicami pa je ta učinek lahko usoden za prebivalce. Predvsem občutljive čebelje kozice tega pojava nikakor ne marajo in si ga priznavajo z boleznimi in težavami na koži. Zaradi tega priporočamo mehko in prilagojeno vodo za akvarije s kozicami z zemljo. Če je voda iz pipe neustrezna, priporočamo uporabo osmoznega sistema Dennerle Osmose Compact 130 ali 190. Osmozno vodo nato remineraliziramo z ustrezno mineralno soljo (za čebelje kozice priporočamo Shrimp King Bee Salt GH+, ki je za utrjevanje) in je nato idealna za akvarij s kozicami. Tako tudi substrat zdrži dlje časa! Tudi apnenčaste, utrjene kamnine v akvariju lahko povzročijo hitro nasičenost in s tem izčrpanost tal. Praviloma priporočamo, da aktivno zemljo zamenjate najpozneje po dveh letih – oziroma ko pH vrednost začne naraščati.

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup