Hranjenje okrasnih rib

Hranjenje okrasnih rib

Kako pravzaprav hranimo okrasne ribe?

Pravilno hranjenje rib, prepreči težave v akvariju

Hrana za ribe je izredno pomemben in pogosto podcenjen dejavnik v akvariju – ne služi samo za hranjenje okrasnih ribic, ob nepravilnem ravnanju je lahko tudi vzrok za nekatere težave v akvariju. Pogosto pa se zgodi, da neposredne povezave med težavami in krmo za ribe ni mogoče prepoznati. Toliko akvaristov se je že zmotilo pri malenkostih, kot so zadeve z algami, ker v hrani ne spremenijo ničesar - tukaj sploh ne vidijo povezave s hrano.

Če pa vzroka ne odpravite, trajnostna rešitev ne obstaja!

Ugodna kosmičasta hrana iz poljubnih grobo zmešanih sestavin, kupljena v 1000 gramskih pločevinkah, ki ustrezno dolgo stoji v omari in z njo preprosto enkratno hranimo vse ribe v akvariju, lahko povzroči težave: od bolnih rib, ki prezgodaj umirajo, pa tudi od kuge polžev do kuge alg, neustrezna hrana za ribe je lahko vzrok za marsikaj slabega v akvariju.

Povezava s polžjo nadlogo!

Namig, ki ga zelo pogosto slišimo v skupinah na Facebooku, je na primer, da če imate preveč akvarijskih polžev, jih preprosto morate hraniti veliko manj – a nekateri akvaristi jih hranijo res malo in imajo še vedno težave s polži. Če hrana ne ustreza potrebam rib ali če je v ugodni hrani nekaj, kar je težko prebavljivo, potem pride "zadaj" preveč ven... Ribe takšne hrane ne morejo pravilno prebaviti in hranila dobesedno ponovno izločijo. Polži so zadovoljni, ker jedo tudi ostanke rib, v tem trenutku so precej brez bolečin. Uboge ribe so lačne, polži pa vseeno veseli. Vsekakor za ribe premalo hranil!

Nadloge z algami in hrana za ribe!

Enako velja za nadloge in cvetenje alg. Če ribe ne dobijo hranil v hrani, pridejo ponovno ven. Iz ribjih iztrebkov lahko pronicajo v vodo in tam ne »pognojijo« le akvarijskih rastlin, temveč tudi alge. Nato lahko proti temu obupno gnojite, dajete CO2 v akvarij in počnete še kaj - če boste še naprej hranili iste smeti in ne boste dosledno upoštevali ostalih ukrepov, bodo tukaj vedno težave.

Hrana za ribe in motna voda!

Motna voda je pogosto posledica bakterijskega cvetenja. To prepoznate predvsem po tem, da je voda belkasto motna, torej ne bolj zelena ali bolj rjava. Če niste prepričani ali ima vaša voda vendarle zelen odtenek, na kratko pridržite belo kartico stranke v vodi blizu za šipo. Bakterije, tako kot alge, potrebujejo hranila in hrana za ribe, ki ni dobro izkoriščena, jim prav to zagotavlja. Tudi tu je primerna hrana za ribe z lahko prebavljivimi hranili zavarovanje pred motno vodo in cvetenjem bakterij.

Kako prepoznate dobro hrano za ribe?

Dobra hrana za ribe je v celoti deklarirana – pregleden seznam vseh sestavin in surovin na etiketi je dober začetek! Pomembno je, da se prepričate, da niso vključena ugodna polnila. Prisotnost atraktantov tudi ni tako dober znak, včasih so arome namenjene prekrivanju slabših surovin, ki jih ribe v resničnem življenju ne bi jedle. Tudi ribja moka ni dobra hrana za vse ribe – zelo redke so ribe plenilke, ki se prehranjujejo z drugimi ribami, temveč vsejede, ki se prehranjujejo predvsem z žuželkami, rastlinami in algami. Tudi čisti mesojedci med ribami, kot je Bettas, v naravi ne jedo drugih rib, temveč le črve, žuželke, žuželčje ličinke in majhne rakce.

Trda podloga proti mehki podlogi!

Posebej trda krmna zrnca lahko ob ugrizu občutljive ribe celo poškodujejo usta, kar lahko privede do glivičnih okužb. Tega seveda ne želimo! Mehki krmni granulat ni samo enak krmi za živali iz narave, ampak tudi aktivno ščiti ribe pred posledično škodo zaradi neprimerne krme.

Kakšna hrana je torej dobra za moje ribe?

Vsejedi

V skupnem akvariju je težko hraniti posebej. Dobra novica: večina priljubljenih akvarijskih rib, kot so gupiji, neonske tetre, angelfish, številni somi in podobno, je vsejedih in se zelo dobro razumejo s hrano iz rastlinskih in živalskih sestavin. Granulirana hrana Dennerle Complete Gourmet Menu je na primer tako uravnotežena hrana z mehko konsistenco, kot so Complete Gourmet Flakes. Tu ni bila uporabljena nobena ribja moka, hranila pa so tako razčlenjena, da jih ribe lahko zelo dobro izkoristijo in zato proizvedejo manj blata.

Če želite občudovati lepše barve svojih rib, lahko uporabite tudi Dennerle Color Booster . Tu je Dennerle glavni hrani preprosto dodal nekaj astaksantina, ki ga vaše ribe potrebujejo, da lahko razvijejo odlične barve.

Če imate v svojem akvariju majhne ribe, je vredno pogledati Dennerle's Neon & Co. Booster. Drobnejša krmna zrnca so posebej namenjena tetram, daniom in mrenam ter tudi gupijem v akvariju, ki bi lahko imeli težave z večjimi zrnci glavne hrane. Tudi tu so potrebe vsejedcev odlično pokrite, saj kakovostne žuželke in kril pokrijejo potrebe po živalskih beljakovinah, kakovostne rastlinske sestavine pa vegetarijanski del, ki ga ti mali vsejedci tudi potrebujejo.

Guppy & Co. Booster je namenjen tudi vsejedim. Vsebuje veliko naravnih sestavin, ki delujejo kot ojačevalec barve in lahko zagotovijo odlične barve, še posebej za pisane gupije. Občutljivi gupiji, ki so zdaj na žalost precej nagnjeni k boleznim, so dodatno podprti z mešanico sestavin za krepitev imunskega sistema, kot je beta-glukan. Tu je večja vsebnost zelenjave, ker gupiji v naravi radi pojedo kaj zelenega.

Dennerle je zasnoval tudi poseben meni piškotkov za vsejedce. Ti hitro potapljajoči se kosi hrane služijo prebivalcem dna med vsejedimi akvarijskimi ribami, to so oklepni somi, lokavci, bičiri in trnooki ter številni somi. Seveda bo eden ali drugi gupi vlekel za jezičke, a ker piškoti hitro potonejo, prebivalci dna v akvariju še vedno dobijo svoje obroke.

Specialisti!

A v akvariju niso samo vsejedci, ampak tudi strokovnjaki za hrano. Med njimi so na primer bojne ribice. Po naravi so čisti mesojedci, niti občasno ne pobirajo alg. Krma s preveč rastlinskih sestavin povzroča zlepljanje črevesja. Lahko celo prej zbolijo ali poginejo, tega si seveda ne žeimo! Zamrznjena in živa hrana sta dobra izbira zanje, a če nimate prostora v zamrzovalniku ali ne marate živih živilskih kultur s slabim vonjem na okenski polici, je Dennerle predstavil alternativo z Betta Booster. Tu je tudi vsebnost zelenjave, vendar je sorazmerno precej nižja kot v splošni hrani za ribe. Zakaj sploh obstajajo rastline? Preprosto – tudi v naravi se Bette prehranjujejo z rastlinami in sicer s črevesno vsebino svojega plena, ki se prehranjuje predvsem z algami in podobnim! Betta Booster je mimogrede tudi super krma za bojne ribice in guramije.

Za mesojedce, pa tudi za vsejedce, ponuja dragocen liofiliziran Calanus FD Natural Dennerle veliko spremembo. Tukaj je Dennerle zapakiral arktični zooplankton v pločevinke - super aromatične in prave velikosti za vse majhne do srednje velike akvarijske ribe. S hranilno bogato naravno hrano Calanus FD Natura l lahko kot dodatno hrano dobite tudi zahteven divji ulov.

Pleco Menu Dennerle je namenjen predvsem tistim somom, ki večinoma čistijo alge s stekel in okraskov v akvariju in se hranijo tudi z rastjem, poleg klasične ploščate Ancistrus sp. tudi druge lorikarije s sesalnim ustjem. Vsebuje liste, ki somu zagotavljajo krmo za delujoče črevesje, zelenjavo bogato z vitamini in seveda alge. Majhna količina ličink žuželk in rakov posnema živalski del rasti, ki ga som naravno nosi s seboj. Trdi krogi zagotavljajo, da somi ne morejo samo vakuumirati svoje hrane, ampak se morajo dobro potruditi, da jo dobijo - tako kot v naravi! To zagotavlja raznolikost in boj proti dolgčasu v akvariju in pred njim.

Goldy Booster je specialni granulat za zlate ribice. Živalski in rastlinski deli potrebujejo približno pol in pol, radi pa imajo nekoliko večja zrnca. Dennerle ima to s seboj, Goldy Booster seveda to upošteva. Kako dobro, da je sedaj na voljo posebna, visokokakovostna hrana Dennerle za zlate ribice in njihove pasme, kot so Lionhead, Shubunkin in Comet!

Nadaljujmo s strokovnjaki za prehrano... sem sodijo tudi čudoviti ciklidi iz Afrike in Južne Amerike. Številni ciklidi in pritlikavi ciklidi niso vsejedi, ampak jedci rasti (tj. pretežno vegetarijanci, z občasnimi majhnimi rakci, ki še sedijo v algah) ali precej plenilski ciklidi (ki kljub temu vsrkajo določen delež rastlinske hrane prek svojega črevesja živali za hrano). S Cichlid Veggy je Dennerle postavil nove standarde v prehrani ciklidov in pritlikavih ciklidov v akvariju za ostrižnike vegetarijance med ciklidi ter s Cichlid Carny za mesojede živali.

Seveda pa se Dennerle pokloni tudi kralju akvaristike, diskusu. Diskusa je pogosto zelo težko obdržati, ker ne le, da imajo visoke zahteve glede parametrov vode, ampak je težko dobiti tudi umetno hrano. Discus Soft je poseben mehak granulat, ki je na otip kot mehko telo ličinke žuželke v ustih diskusa in jim daje odlično izkušnjo pri prehranjevanju. Poleg tega so čudoviti diskusi popolnoma opremljeni z vsemi živalskimi in rastlinskimi sestavinami, ki jih potrebujejo. Z naravnimi vodnimi živalmi kot dobavitelji beljakovin – tu niso predelali nobenih sesalcev, kar je zelo pomembno za zdravje diskusov. Klasično hranjenje z govejim srcem je danes zelo sporno.

V Olibetti smo zelo ponosni, da nam je uspelo pridobiti Dennerle s svojo visokokakovostno serijo hrane za ribe kot partnerja za našo spletno trgovino. Pri nas kupite le najboljšo hrano za ribe, ki ne obremenjuje vaših rib, temveč poskrbi za celoten biološki sistem v vašem akvariju in ga aktivno izboljša.

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup