Nega vode

Nega vode

Kako vzdržujete akvarij in kakšno vlogo ima nega vode!

Nega za vodo v akvariju igra izjemno pomembno vlogo – navsezadnje je voda medij, v katerem se morajo znajti vsa živa bitja v akvariju, naj bodo to ribe, kozice, raki, polži ali drugi nevretenčarji, akvarijske rastline in – ne smemo pozabiti na koristne mikroorganizme, ki skrbijo za organsko onesnaženje in ne le mineralizirajo ostanke hrane in jih naredijo na voljo rastlinam, ampak iz vode odstranjujejo tudi škodljive snovi, kot sta nitrit in amoniak. vsa dobra nega vode je torej dobro delujoč akvarijski filter. »Dobre« bakterije niso le tu, ampak na vseh površinah pod vodo – vendar se v filtru pojavljajo v posebej visoki gostoti naseljenosti, ker so tu optimalni pogoji zanje: dobro, veliko območje za naselitev, vedno sveže, kisik- bogato vodo in enakomerno oskrbo s hranili za presnovo.

Kotni filter Dennerle je dobra izbira za majhne akvarije, medtem ko je filter Flow Hangon Scapers idealen za večje akvarije.

Kako torej te koristne bakterije pridejo v akvarij? Pravzaprav so nitrifikatorji talne bakterije, ki lahko preživijo v vodi – dokler dobijo dovolj kisika. Zato je v zraku vedno nekaj bakterij, ki se kot prah zvrtijo s suho zemljo. Teoretično bi bilo povsem dovolj, da akvarij preprosto pustimo odprt nekaj časa, in potrebne bakterije bi se pojavile "same" s prahom. Druga možnost bi bila, da filtrirno blato iz tekočega akvarija iztisnete v novo postavljen akvarij - ali da v nov akvarij prinesete pohištvo ali rastline iz tekočih akvarijev. Slabost teh metod je, da se morate zanašati na naključje in nikoli ne morete biti prepričani, da bakterije, ki so najbolj prilagojene na prevladujoče razmere, dejansko končajo v akvariju. Vsak akvarij razvije lastno bakterijsko floro, sestavljeno iz široke palete različnih vrst bakterij, ki v naslednjem sistemu ne delujejo enako dobro.

Zato je bolje vnesti veliko število različnih vrst bakterij z zelo učinkovitim bakterijskim zaganjalnikom, kot je Dennerle Aquarium Starter Rapid, iz katerega lahko kristalizira konstelacija, ki je najbolj primerna za ta akvarij in ta biološki sistem. Drug pomemben vidik pri tem je druga komponenta, spodbujevalec bakterij. Ta hranilna raztopina zagotavlja popoln začetek, saj omogoča bakterijam, da se pravilno uveljavijo. To pomeni, da se lahko akvarij v nujnih primerih napolni veliko hitreje in mu ni treba mirovati šest tednov, dokler se sistem pravilno ne zažene. Da bi ohranili populacijo bakterij v tekočem akvariju, je smiselno ponovno cepljenje opraviti ob vsakem čiščenju filtra, po zdravilih ali v primeru težav, kot je prekomerno nastajanje blata ali nestabilne vrednosti vode (še posebej, če se vrednost nitritov poveča).

Tudi v tekočih akvarijih se lahko zgodi, da se razmere spremenijo in populacija bakterij ni več 100% primerna! Ponovno cepljenje najbolje deluje z BactoElixir Bio Dennerle. Ampule zagotavljajo optimalno podporo filtrirnim bakterijam v tekočem akvariju. BactoElixier FB7 ponuja tudi uravnoteženo mešano kulturo koristnih bakterij in vrača sestavo populacije mikroorganizmov v pravo obliko. Podpira tvorbo biofilmov, kar je še posebej koristno v akvarijih z rastlinskimi jedci, kot so kozice, polži ali nekatere ribe, kot je L-som. Biofilmi so zelo pomemben del njihove vsakodnevne krme in zagotavljajo živalim potrebne beljakovine, z BactoElixier FB7 pa lahko te biofilme napolnite in regenerirate.

Kako zdaj prepoznate morebitne težave?

No, parametri vode bi vam morali dati nekaj namigov. Večje spremembe običajno zahtevajo poseg. S testnimi lističi Dennerle WaterTest 6v1 lahko na prvi pogled vidite šest najpomembnejših vrednosti vode v akvariju - pH, karbonatno trdoto (KH), skupno trdoto (GH), nitratno vrednost (NO3), nitritno število (NO2) in klor (Cl).

Tukaj lahko takoj posredujete, če se karkoli razvije v napačno smer.

Karbonatna trdota v akvariju je skrivnostno vedno manjša?

To lahko povzročijo presnovni procesi bakterij v filtru, a akvarijski polži lahko iz vode potegnejo tudi veliko karbonatne trdote, saj za bivališče potrebujejo apno. Z eliksirjem KH+ Dennerle preprečite upad kisline in oskrbite svoje akvarijske živali in še posebej polže z vitalnim kalcijem. S tem balzamom lahko posebej povečate karbonatno trdoto in jo prilagodite potrebam vaših akvarijskih prebivalcev.

Clear Water Elixir Dennerle veže motnost vode in neprijetne vonjave - ta izdelek za nego vode je lahko zelo uporaben tudi v akvariju, še posebej za aquascape ali druge ljudi, ki se jim zdi čista voda v akvariju pomembna. Delci zeolita privlačijo umazanijo kot majhni magneti. Po dodatku sprva močno zameglijo vodo, nato pa se usedejo v filtru in za seboj pustijo kristalno čisto vodo s čudovitim sijajem.

Opomba: Voda iz pipe ni akvarijska voda!

V vodovodu je voda predelana tako, da je varna za pitje, vendar izgubi nekatere lastnosti, ki bi koristile ribam in nevretenčarjem ter seveda vodnim rastlinam v akvariju, in druge stvari (kot so klor ali polifosfati), ki lahko celo škodujejo vašim akvarijskim živalim.

Če torej za polnjenje akvarija uporabljate vodo iz pipe, nadomestno vodo obdelajte z balzamom Aqua Elixir Dennerle, da odstranite možne toksine, kot sta baker ali klor. S tem balzamom za vodo lahko dodate aktivne sestavine, ki jih voda s filtriranjem izloči kot nezaželene, a jih ribe in nevretenčarji dejansko nujno potrebujejo. Vsebuje tudi zaščitne koloide, ki negujejo škrge, kožo plavuti in predvsem sluznico rib ter jih ščitijo pred agresivno vodo. Vitalni eliksir vsebuje tudi snovi, kot so vitamini in elementi v sledovih, ki jih v pitni vodi manjka ali so prisotni v napačni sestavi in ki jih akvarij nujno potrebuje. S tem vodnim dodatkom lahko preprečite bolezni, ki jih lahko povzroči pomanjkanje elementov v sledovih pri živalih in rastlinah v akvariju. Dennerle je razvil Nano Crusta Mineral posebej za nevretenčarje in posebej za kozice v akvariju, ki jim zagotavlja mešanico mineralov in elementov v sledovih, njim posebej prilagojenih ter jih naredi primerne.

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup