Nano akvaristika

Nano akvaristika

Možnosti naselitve in oprema v svetu nano akvaristike.

Nanoakvaristika se je v zadnjih letih uveljavila kot hobi in bo tukaj tudi ostala. Medtem ko so bili včasih majhni akvariji bolj primer za strokovnjake, so se zdaj našli med hobisti in pogosto prvi takšen akvarij nano akvarij.

Gotovo deloma zato, ker je vzdrževanje majhnega akvarija veliko prijetnejše – navsezadnje se 5 litrov vode zamenja hitreje kot 200 litrov – deloma pa tudi zaradi neverjetne privlačnosti lepo urejene Nano kocke. Ne smemo pozabiti na priročnost.

Majhen 20-litrski bazen je preprosto postavljen (in premaknjen) veliko hitreje kot ogromen 400-litrski velikan in ne potrebujete dodatnega pohištva ali gradbenega inženirja. Nano se prilega na omaro v dnevni sobi ali celo na mizo. Skratka, nano akvarij lahko preprosto veliko bolje vključite v svoje bivalne razmere in uživate v vsakdanjem življenju. Zelo pomemben dejavnik pri tem je seveda, da je industrija prepoznala znake časa in sledila njihovemu razvoju. Podjetje Dennerle si lahko z gotovostjo pripne pionirsko medaljo – s svojimi elegantnimi modeli NanoCubes in ScapersTank je nano trend potegnilo iz akvarijske kleti in ga naredilo družbeno sprejemljivega. Seveda so tukaj pomagali pravi dodatki! Če želite postaviti pritlikavi akvarij zdaj ni potrebno več improvizirati.

Lepo oblikovana LED osvetlitev Nano Style in seveda praktični kotni filter Nano, varen pred kozicami, sta dejavnika, ki sta pomembno vplivala na nano akvaristiko in jo naredila veliko bolj prijazno do uporabnika. Sedaj je na voljo celo nano disk magnet, s katerim lahko popolnoma posežete v zaobljene vogale kock.
Mimogrede, elegantno zaobljeni, brezšivni sprednji robovi visokokakovostnih steklenih akvarijev so postali blagovna znamka Dennerle.

Medtem pa niso na voljo le kockaste Nano kocke, ampak tudi pravokotne posode Scaper's Tanks v različnih velikostih. AKvariji ponujajo malo več prostora, še posebej za kompleksnejše postavitve akvarijev in aquascapes. Njihova velika osnovna površina glede na njihovo višino je še posebej privlačna - zadaj je dovolj prostora za oblikovanje akvarija. Scaper's Tanks niso idealni samo za aquascaping, ampak tudi za zadrževanje pritlikavih rakov, saj so te male živali v akvariju skoraj izključno na poti na tleh in zato ima baza zanje veliko pomembnejšo vlogo kot višina. Prostora za plavanje tako ali tako ne potrebujejo. Ker v Nemčiji zadrževanje rib v akvarijih pod 54 litri ni priporočljivo (v Avstriji pa celo prepovedano), so bili včasih majhni akvariji rezervirani za manjše število gojiteljev, specializiranih za posebne ribe, ki niso zahtevale veliko prostora. Medtem pa so pritlikave kozice in pritlikave rakovice vedno bolj priljubljene v akvaristiki tako so Cubes in Scaper's Tanks resnično optimalni za te živali.

Pisano pritlikavo kozico lahko odlično hranite v akvariju od 20 litrov, vendar se ena sama zelo dobro počuti tudi v Nanu akvariju z rastlinami. Kaj bi bilo bolj primerno tukaj kot lepo zasajena kocka ali posoda za lovljenje z elegantno LED lučjo v nano slogu nad njo? Neopazen kotni filter je bil razvit posebej za gojenje kozic, za Scaper's Tank pa je na voljo tudi ustrezen nastavek za filter. Postavitev nano akvarija je zelo enostavna in ugodna.

Ne potrebujete veliko! Nekaj podlage - vodno nevtralen nano prod za kozice v praktičnem dvo kilogramskem pakiranju je idealen tukaj - tako da vam odprta 10 kg vreča gramoza kasneje ne bo odveč, kar je pravzaprav samo nadležno. Ta prod je na voljo celo v črni barvi. Če želite poskrbeti za rastline, ki potrebujejo veliko hranil, lahko uporabite Nano DeponitMix, da pod gramoz vnesete substrat, bogat s hranili.

Majhen nasvet:

Če DeponitMixa ne natočite do kozarca, ampak pustite približno dva centimetra prosto ob robu, kasneje na stekleni plošči ne boste videli dvobarvnega sloja.Če želite ohraniti čebelje kozice, lahko uporabite Shrimp King Active Soil, ki samodejno prilagodi vodo, da se v njej udobno počutijo čebelje kozice in druge kozice, ki imajo raje mehko vodo.

Če želite turbo rast rastlin v nano akvariju in cenite posebno rastlinam prijazno okolje, lahko uporabite tudi Scaper's Soil, ki je predhodno gnojena in zagotavlja rastlinam vsa hranila, ki jih potrebujejo 2 leti.
Nato lahko postavite poudarke na tleh, na primer z odličnim naravnim gramozom Plantahunter, ki lahko doseže nenavadne oblike in velikosti ter barve naravnega kamna. Tudi pri oblikovanju substrata je vaša domišljija omejena le s štirimi steklenimi stenami akvarija. In včasih niti to ne – številni aquascaperji so že razširili svoje NanoCube in okoli njih zgradili pokrajino, ki je na prvi pogled nenavadna, a dejansko izgleda res odlično.

Nato pridemo do tako imenovanega Hardscape - naprave s koreninami in kamni. Pri koreninah je dovoljeno, kar želite (in ustreza v akvarij ... če je potrebno, morate uporabiti žago).
Obstaja majhno opozorilo glede kamnov, ko čebelje kozice ali druge kozice hranite zunaj mehke vode – takrat kredasti kamni niso primerni, saj lahko naredijo vodo tršo. Če vsebujejo kamni apno, lahko to preprosto ugotovite: nanje nakapate esenco kisa, če se le-ta speni, je v kamnu apno.

Korenine in kamni bodo v akvariju bolj verjetno postavljeni na sredino. Lahko jih posadite na primer z mahom ali z epifiti, kot so majhne anubije (na primer z Anubias nana "Pangolino") ali bucefalandro. Če pri postavitvi akvarija uporabljate posajene korenine je najbolje, da jih vedno poškropite z malo vode, da listi ne ovenejo.Potem akvarij napolnimo s toliko vode, da je tik nad substratom - tako je sajenje veliko lažje.

Za nano akvarije so se izkazale predvsem majhne rastline, ki ne rastejo tako hitro - sicer morate v majhnih akvarijih prepogosto uporabljati škarje za rastline. Npr. mahovi ali rastline v ospredju, ki ostanejo majhne, kot sta Marsilea ali Glossostigma v ospredju so popolne. Sredino zasadimo z nekoliko višjimi rastlinami, ki zrastejo na cca. 5-10 cm.

Rastline, ki so dejansko ponujene kot vmesne rastline, so se izkazale za nadaljnje rastline v ozadju. Pri Cubesu morate na splošno paziti, da rastline ne rastejo preveč v širino, pri Scaper's Tank so možnosti oblikovanja velikodušnejše zaradi znatno večje osnovne površine.

Nato akvarij previdno napolnimo z vodo. Relativno majhne količine vode lahko enostavno natočite z zalivalko tako, da ni potrebno napeljati cevi skozi polovico stanovanja. Prepričajte se, da ima zalivalka zagotovo razpršilo ali pa v akvarij postavite majhen krožnik ali kaj podobnega, da bo voda stekla.
Zdaj s priseski vtaknite kotni filter v enega od zadnjih vogalov in obesite Scaper's Flow na zadnjo steno akvarija. Toploljubne živali kot so borbene ribe, dobijo tudi grelnik Nano ThermoCompact. Vse kar morate storiti je, da priključite električne naprave in končali ste!

Profesionalni nasvet:

Pustite, da vaš akvarij deluje dva do tri tedne brez zalog, da se lahko v filtru tvori dovolj bakterij, ki lahko razgradijo škodljive snovi iz vode.

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup