Gnojenje, svetloba in CO2

Gnojenje, svetloba in CO2

Ali akvarijske rastline potrebujejo hranila?

Gnojenje, svetloba in CO2

V akvariju obstaja povezava med ustreznim gnojilom za rastline, osvetlitvijo in vsebnostjo CO2 v vodi. Vodne rastline lahko dobro rastejo le, če so izpolnjeni vsi ti trije pogoji za rast rastlin. Če tukaj nekaj ni v ravnovesju, lahko pride do vrzeli v oskrbi s hranili in akvarij lahko zasedejo alge.

Liebigov zakon minimuma

Kako deluje rast rastlin, je mogoče dobro razložiti z Liebigovim zakonom minimuma. Skratka, ta naravni zakon pojasnjuje, da je rast vedno omejena s faktorjem, ki ga je najmanj. Torej, če imate v akvariju premalo CO2, nima smisla obesiti več svetlobe nad akvarij, rastline še vedno ne bodo bolje rasle. Če vam v akvarijski vodi primanjkuje nitratov, ne potrebujete sistema CO2, temveč dobro rastlinsko gnojilo za akvarijske rastline. Tudi najmočnejši CO2 sistem je neuporaben, če rastline ne dobijo dovolj svetlobe ... in tako naprej.

Pri ležečih rastlinah, bledi barvi listov in luskavi rasti morate najprej poiskati vzroke, preden lahko učinkovito ukrepate. Seveda bi lahko brskali tudi po megli in upali na naključni zadetek, a nekaj osnovnega znanja lahko razbremeni vašo denarnico.

Dve vrsti akvarijev - poudarek na živalih

Osnovno razlikovanje lahko naredimo med dvema vrstama rastlinskih akvarijev: skupnostnim akvarijem ali akvarijem vrste, v katerem je poudarek na živalih. Tu se običajno kar dobro znajdejo z dokaj neobčutljivimi, nezahtevnimi rastlinami, z zmernim gnojenjem in srednje močno svetlobo. V močno založenih in dobro napolnjenih akvarijih ni nujno, da potrebujete sistem CO2. Če je ostalo pravilno, torej, če gnojite ustrezno in svetloba ni premočna, CO2, ki ga izdihajo živali, bakterije in rastline, običajno zadostuje za manj zahtevne akvarijske rastline. Rastline pri nas dobro uspevajo, kažejo tudi lepe barve, a na splošno je v takem akvariju poudarek na živalih - in to se tudi vidi.

Kljub temu imajo rastline naravno tudi tukaj pomembno vlogo! Porabijo dušikove spojine, ki bi lahko bile v visokih koncentracijah škodljive za ribe in nevretenčarje, ter proizvajajo kisik, ki je nujen za akvarijske živali. Poleg tega živalim ponudijo skrivališča in način razmejitve njihovih teritorijev, čisto »mimogrede« pa nekaj potegne tudi oko opazovalca. Tako zasajen akvarij, napolnjen z ribami, polži, kozicami ali rakci, je preprosto nekaj posebnega!

Gnojenje

V akvariju s poudarkom na živalih lahko uporabite Dennerle Plant Elixir, univerzalno gnojilo za akvarijske rastline, da zagotovite elemente v sledovih, ki bi jih sicer rastlinam primanjkovalo. V primeru neposrednega pomanjkanja železa (prepoznamo ga po klorozi listov, tj. bledi listi in svetli vršički poganjkov) je dobra ideja ciljno dopolnjevanje železa, ki se zelo dobro obnese na primer z železovim gnojilom E15 FerActiv. Če rasti rastlin kljub temu ne moremo spodbuditi, je treba razmisliti o oskrbi z V30 Complete brez nitratov in fosfatov, ki vsebuje še več hranilnih snovi, ki jih rastline potrebujejo in ki jih voda iz pipe pogosto nima. S S7 VitaMix iz Dennerle lahko optimalno poskrbite tudi za mikroorganizme v filtru in substratu in ne "le" za rastline. Dejavnost bakterij v akvariju je izjemno pomembna, saj daje rastlinam na razpolago veliko hranilnih snovi, razgrajuje onesnaževalce in opravlja številne druge koristne stvari. Dennerle komplet Perfect Plant System vsebuje vsa pomembna gnojila.

Rastline, kot so kriptokorine ali ehinodorusi, ki imajo močan koreninski sistem, se lahko zelo dobro oskrbijo s koreninskim gnojilom. Če želite to narediti, s pinceto potisnite NutriBalls ali PowerTabs med korenine v substratu in tako zagotovite, da so korenine, ki potrebujejo veliko hranil tudi oskrbljene z veliko hranilnimi snovmi v zadostnih količinah – ni nujno, da dodate toliko gnojila preko vodnega stolpca! Zlasti v akvarijih za kozice je koreninsko gnojenje zelo dobra alternativa za rastline, ki potrebujejo veliko hranil med akvarijsko rastlino. Kdaj je čas za koreninsko gnojenje? Če novi poganjki le nemirno rastejo in so na koncu precej bledi, je treba dodati hranila. Opomba: Vse, kar je v zemlji, zagotovo ne koristi algam... še ena točka v prid gnojenju korenin!

Osvetlitev

Osvetlitev v skupnem akvariju ali akvariju z rastlinami je mogoče izvesti za varčevanje z energijo s fluorescentnimi cevmi de Trocal ali Trocal LED podjetja Dennerle. V zmerno pognojenem akvariju brez dodatnega gnojenja s CO2 je v primeru osvetlitve z LED diodami jakost svetlobe nastavljena le na srednjo LED krmilno enoto ali pa je trajanje osvetlitve omejeno na 8-10 ur. Če se alge pojavijo, prilagodite gnojenje ali osvetlitev nekoliko zmanjšajte.

CO2

Če želite dodati gnojenje s CO2, da rastline malo spodbudite in jim omogočite še lepšo rast, lahko to seveda storite tudi v akavriju z več živalmi. Pri tem je dobra ideja delovanje bio-CO2 sistema ali celotnega kompleta CO2 s plinsko tlačno jeklenko. Zelo pomembno je spremljati vsebnost CO2 v akvarijski vodi, da živali nimajo težav z dihanjem. Ne sme preseči 20 mg/l. Dolgotrajni test Dennerle ali dolgoročni test Correct + pH omogoča zelo enostavno spremljanje vsebnosti CO2 v vodi. Test vzdržljivosti je standardno vključen v celotne sisteme CO2.

Dve vrsti akvarijev - osredotočite se na akvarijske rastline

Potem imamo akvarij, kjer je poudarek očitno na rastlinah. Pogosto so to tako imenovani nizozemski akvariji z zelo bujno zasaditvijo v klasičnih rastlinskih ulicah ali za aquascape, ki simulira pokrajino nad ali pod vodo v akvariju in poleg rastlin uporablja akvarijske dekoracije, kot so korenine ali kamni. Pri nas pogosto gojijo zelo zahtevne rastline, na primer tiste z rdečim listjem ali nenavadnimi oblikami listov. Rastlinski akvarist daje velik pomen videzu rastlin, zato takšen akvarij pogosto požene tako rekoč na polno.

V rastlinskem akvariju ali za aquascape je običajno le nekaj funkcionalnih živali, ki zadržijo vse morebitne alge ali majhno skupino rib ali skupino kozic kot barvni kanček. Zaradi tega vodni parki in drugi akvariji z rastlinami običajno niso zelo naseljeni, zato živali v njih ne proizvajajo veliko makrohranil ali CO2.

Gnojenje

Ker se tu ne hrani in redi veliko živali, se lahko v akvariju s poudarkom na vzreji rastlin zelo hitro pojavi pomanjkanje makrohranil nitrata, fosfata in kalija, kar se običajno ne zgodi v skupnem akvariju ali umetniškem akvariju. Pri tem morate vsekakor paziti na popolno oskrbo pri gnojenju. Ne morete zgrešiti s popolnim gnojilom Scaper's Green za akvarije z močno osvetlitvijo in številnimi rastlinami. Uporablja se lahko kot tedensko gnojilo ali kot dnevno gnojilo. Poleg tega lahko koreninskim rastlinam na primer dodate gnojila v obliki tabs ali Nurtriballs, če opazite, da nekoliko oslabijo.

Osvetlitev

Kar zadeva osvetlitev, lahko črpate tudi iz polnega akvarija z rastlinami. Dobro negovane rastline lahko sprejmejo veliko svetlobe in se nato odlično razvijejo. Kadar je veliko svetlobe, večina akvarijskih rastlin zraste zelo nizko in kompaktno, kar daje akvariju zelo živahen, mogočen videz. Tukaj lahko trajanje osvetlitve enostavno podaljšate na 10-12 ur na dan, po možnosti tudi s prekinitvijo osvetlitve čez popoldan, da lahko rastline "zadihajo" in se nato spet zaženejo.

CO2

Ni rastlinskega akvarija brez CO2! Če je akvarij polno obremenjen z močno svetlobo in zelo dobrim gnojenjem, rastline nujno potrebujejo dobro oskrbo z ogljikovim dioksidom. Tukaj lahko razmišljate celo o nastavitvi vsebnosti CO2 na 30 mg/l – vendar je to možno le, če v takšno pokrajino dodate neobčutljive ribe ali kozice. V nasprotnem primeru ostanite na varni strani z 20 mg/l.

Želimo vam veliko zabave z vašim novim akvarijem!

Vaš Chris Luckhaup