Sera aqua-test box (+ Cl)

Tester vode

RazprodanoIzdelek v naši trgovini ni več na voljo

Opis

sera aqua-test box je vodni testni kovček z 9 vodnimi testi (vključno s klorom) za preverjanje najpomembnejših vrednosti vode v sladki vodi in vrtnih ribnikih.

Določite vrednosti vode
pH vrednost, karbonatna trdota (KH), amonijev in nitritni so med najpomembnejšimi parametri vode. Ekstremna odstopanja od ciljnih vrednosti lahko nenadoma postanejo akutna nevarnost za življenje. Kadar postane videz ali obnašanje rib vpadljiv ali opazimo druge posebnosti (npr. nenadno odmiranje vodnih rastlin) v akvariju, je treba najprej preveriti osnovne parametre vode. Testne palčke, ki so enostavne za uporabo, se lahko uporabljajo za rutinske preglede. Za natančnejše rezultate priporočamo teste v škatli sera aqua-test v robustnem plastičnem kovčku.
Skupna trdota, nitrat, nitrit, fosfat, železo, baker, klor, silikat in kisik so izkušenim akvaristom znani tudi kot povprečne vrednosti v njihovem akvariju. Občasno preverjanje teh vrednosti običajno zadostuje. Če obstaja sum (npr. simptomi zastrupitve, težave z algami, težko dihanje), je treba te parametre podrobneje pregledati.

sera aqua-test box v praktični torbi vsebuje vse potrebne materiale za preverjanje parametrov vode v akvariju. 250 ml sera aqua-test je vključenih v obseg dobave za čiščenje kivet in za morebitno redčenje vzorcev (fosfatni in bakrov test).

S sera aqua-test box lahko preverite naslednje vrednosti:

PH vrednost
Za stabilizacijo pH vrednosti mora biti karbonatna trdota vedno vsaj 5 °dKH, sicer obstaja nevarnost kislinskega padca! Zato vedno izmerite karbonatno trdoto (s testom sera kH) in po potrebi povečajte karbonatno trdoto na najmanj 5 °dKH (v akvariju s sera KH/pH-plus), prav tako in še posebej preden zamenjate pH vrednost.

GH test
V habitatu večine rib je zemlja precej revna z minerali. Vendar pa je marsikje po svetu ravno obratno. Vodo utrdita minerala magnezij in kalcij, raztopljena v dežju. Skupno trdoto lahko hitro in natančno določite s testom sera GH.

KH test
Karbonatna trdota (KH) stabilizira pH vrednost. Ona prestreza nihanja, jih povzročajo npr. procesi biološke razgradnje v akvariju in vrtnem ribniku ter poraba ogljikovega dioksida v rastlinah. Prenizka karbonatna trdota (pod 5 °dKH) je vzrok za močna nihanja pH (nevarnost kislinskega kolapsa!). Vrednosti KH med 5 in 10 °dKH stabilizirajo pH vrednosti v skupnih akvarijih. Malavijski in tanganjiški ciklidi zahtevajo višje vrednosti pH in KH.

Test amonija/amonijaka
Visoke vrednosti amonija kažejo na moteno bakterijsko okolje ali še ne povsem razvito aktivnost le-teh v filtru. Zelo nevaren je amoniak (NH3), ki nastane iz amonija (NH4) pri pH vrednostih nad 7. Tudi vrednosti amoniaka 0,02 mg/l dolgoročno povzročijo poškodbe škrg. Zato je treba poleg vrednosti NH4 vedno izmeriti tudi pH vrednost.

Test-nitrit
Nitrit nastaja v akvariju in vrtnem ribniku kot vmesni produkt razgradnje ribjih iztrebkov. Previsoke ravni nitritov so nevarne. Nitrit nastane iz amonija in ga filtrirne bakterije razgradijo v nitrat. Zato je treba poleg vsebnosti nitritov redno preverjati tudi ravni amonija in nitratov.

Test-nitrat
Nitrat določimo enostavno, hitro in zanesljivo z nitratnim testom. Če se alge razmnožijo in so prizadete ribe in rastline, bo vrednost nitratov verjetno nad 50 mg/l in hitro postane problem.

Test-fosfat
V naravnih, neonesnaženih vodah so ravni fosfatov zelo nizke in jih primanjkuje. Koncentracije 10,0 mg/l in pogosteje se pojavljajo v akvariju ali vrtnem ribniku. Povzročajo jih velik stalež rib, krma, bogata s fosfati, in rastlinska gnojila, ki vsebujejo fosfate. Visoke ravni fosfatov v kombinaciji z visokimi ravnmi nitratov pogosto povzročijo prekomerno rast alg.

Test-železo
Železo je eno najpomembnejših mikrohranil za vodne rastline. Ribam škodi premalo železa kot tudi preveč železa. Rastline ne morejo uporabiti vsake vrste železa, zato je lahko železo, ki ga vsebuje voda iz pipe, škodljivo. Porumeneli listi rastlin (železova kloroza) so jasni znaki pomanjkanja železa. Vrednosti nad 0,5 mg/l so škodljive za ribe in rastline.

Test-klor
Pitno vodo pogosto razkužimo z dodanim klorom. Klor uničuje filtrirne bakterije in ima zelo razjedajoč učinek na škrge in sluznice rib. S sera testom za klor lahko preprosto ugotovite, ali voda iz pipe vsebuje klor.

Naš strokovnjak Oliver Knott priporoča:

S škatlo sera aqua-test vedno spremljate svoje vrednosti vode - popolnoma neodvisno in avtonomno!

Blagovne znamke (proizvajalec): Sera

Izkušnenj v jeziku slovenščina za izdelek Sera aqua-test box (+ Cl)

Podobni izdelki:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Kupci, ki so naročili "aqua-test box (+ Cl)" so naročili tudi:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder